2021-04-24 12:06:54• hírek • Szatmár.ro

Több mint 40 millió lejt különítettek el az egészségügy fejlesztésére

Ahogyan arról pénteken beszámoltunk, a Szatmár Megyei Tanács elfogadta a 2021-es évre vonatkozó költségvetést, melynek értelmében megyénk idén közel 430 millió lejből gazdálkodhat. Ebből az összegből 266.269.500 lejt szánnak a fejlesztésekre, a fennmaradó 162.628.600 lejből pedig az alárendelt intézmények működési költségeit fedezik.

Pataki Csaba tanácselnök az ülésen elmondta, a közel 430 millió lejes büdzsé épp csak egy kicsivel kevesebb, mint a 2020-as költségvetés, a két év közötti különbséget elsősorban inkább az adja, hogy idén több pénzt szánnak fejlesztésekre, mint a megyei tanács alárendeltségébe tartozó intézmények működési költségeire. A fejlesztésekre több mint 260 millió lejt fognak fordítani, mely kormányzati források, országos programok, uniós finanszírozások és a tavalyról maradt többlet révén kerül a megye kasszájába. Ezzel szemben a működési költségek fedezésére szánt összeg a 2020-ashoz képest 10 millióval kevesebb, mely alig-alig lesz elég az év végéig, viszont Pataki Csaba bízik benne, hogy menet közben ez is rendeződik.


Több mint 40 millió lej az egészségügyre


A Szatmár Megyei Tanács döntése értelmében az egészségügy számára az idei évben 40.807.000 lejt különítenek el, melyből több mint 30 millió megy a 24 millió eurót is meghaladó, már folyamatban levő projektek társfinanszírozására.


A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház esetében az egyik legjelentősebb, évek óta várt befektetés az új kórházi szárny építésének társfinanszírozása. “Egy régóta várt befektetés ez. Az új épület a Megyei Sürgőségi Kórház részét fogja képezni, egy ultramodern, európai standardoknak megfelelő egészségügyi központ lesz. Az első olyan kórházak között lesz Romániában, melyet a forradalom után, európai és kormánytámogatásokból építenek fel. Az épület 6 szintes lesz, 6 műtőblokk és egy helikopter-leszálló fogja ellátni a sebészeti beavatkozásokat végző valamennyi részleget” – nyilatkozta Pataki Csaba tanácselnök tavaly szeptemberben, amikor aláírták az új szárny építéséről szóló finanszírozási szerződést.



A megyei kórház további fontosabb beruházásai: a sürgősségi osztály korszerűsítése, bővítése és felszerelése (társfinanszírozás), a moduláris neurológiai osztályának tervezése és kivitelezése, az intenzív osztály és az urológia modernizálása, az egészségügyi intézmény belső elektromos hálózatának a cseréje, úgy a főépületben, mint a Ravensburg utcai és az István téri ingatlan esetében egyaránt, illetve a szükséges orvosi eszközök beszerzése.


A Szatmárnémeti Pneumoftiziológiai Kórház sem marad ki a fejlesztések sorából. Ez esetben az egyik legfontosabb beruházás a tüdőgondozó szakrendelő épületének felújításának lesz, melynek végeztével az egészségügyi intézmény korszerű berendezésekkel, modern környezetben várja majd a pácienseket. Ezen felül mindenképp említésre érdemes a bikszádi részleg szanitereinek, fűtésrendszerének és elektromos hálózatának javítása és cseréje is, és evidens módon a tüdőkórház orvosi eszközkészlete is gyarapodik majd új elemekkel.


A tüdőgondozó szakrendelő épületében már folyik a felújítás.


Ami pedig az Avasfelsőfalui Városi Kórházat illeti, a bejárati kaput, az ambuláns külső liftet és a központi fűtésrendszert szeretnék cserélni, de a megyei tanács tájékoztatása szerint folyamatban van a nem veszélyes hulladék tárolási területének szakértői véleményezése, tervezése és kivitelezése is, és természetesen itt sem marad el az új orvosi eszközök beszerzése sem.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: